Uporaba matche v vsakodnevni prehrani je zelo raznolika, saj jo lahko dodamo kot zdravi dodatek praktično, k vsaki sladici, čaju, ali zdravem obroku.

Uporaba matche v vsakodnevni prehrani z Matcha palačinkami:
Matcha palačinke:
Enostaven recept za palačinke Matcha. Ta ideja o hitrem zajtrku je zdrav način za začetek dneva in vas bo nahranila do kosila. Hkrati pa si boste pripravili zdrav in okusen obrok, ki ga lahko shranite tudi kot malico za popoldanske ure.
Čas priprave: 5 minut min
Čas kuhanja: 15 minut min
Skupni čas: 20 minut min
Potek in priprava:
Sestavine:
1 skodelica večnamenske moke
1 žlica granuliranega sladkorja
1 žlica matcha prahu
2 žlički pecilnega praška
1/4 žličke soli
1 skodelica mleka
1 veliko jajce
Navodila:
V srednji skledi zmešajte moko, sladkor, matcho, pecilni prašek in sol. Dodajte mleko in jajce. Mešajte do gladkega.
Veliko ponev segrejte na zmernem ognju in poškropite s pršilom za kuhanje. Za vsako palačinko zajemite 1/3 skodelice testa. Obrnite, ko mehurčki prekrijejo površino. Pecite drugo stran, dokler ni zlatorjava.
Prelijemo z jogurtom in jagodami. Uživajte.

Priprava in uporaba matche z matcha torto:
Ta vlažna Matcha torta je mehka in maslena z blagim zeliščnim okusom zelenega čaja. Matcha se dobro ujema s sadnim, svetlim okusom jagodičevja, zato smo to preprosto torto v obliki listov prelili s sladko jagodno masleno kremo.
Sestavine:
1 skodelica nesoljenega masla, sobne temperature
1 1/2 skodelice ekstra fini granuliranega sladkor
4 velika jajca
2 žlički vanilijevega ekstrakta
3 žličke pecilnega praška
1/2 čajne žličke soli
2 žlici matcha prahu
2 3/4 skodelice večnamenske moke
1 skodelica mleka
Jagodna glazura
3/4 skodelice nesoljenega masla, sobne temperature
3/4 skodelice jagodnih konzerv (tudi marmelada ali žele)
*Metoda žlice in pometanja: z žlico napolnite merilno posodo z moko, dokler ne dobite želene količine. Če merilno skodelico zajemate neposredno v vrečko za moko, bo moka trdno zapakirana, zaradi česar bo za recept potrebno preveč moke.
Priprava:
Za torto segrejte pečico na 180 °C. Pekač velikosti 33x22cm premažite s sprejem proti oprijemanju. Odložite.
1 V posodo stoječega mešalnika, opremljenega z lopatico, dajte maslo in sladkor. Mešajte 2 minuti, dokler ne postane svetlo in puhasto. Dodajte jajca, enega za drugim, mešajte do gladkega, po potrebi strgajte stranice in dno posode.
2 Z mešalnikom, ki je še vedno na srednji temperaturi, dodajte vanilijo, pecilni prašek, sol in matcha prah. Mešajte 1 minuto, dokler se ne združi.
3Mešalnik zmanjšajte na nizko in izmenično dodajte moko in mleko, začnite in končajte z moko. Mešajte, dokler se ravno ne združi.
4 Testo za torto razporedite po pripravljenem pekaču in pecite 30–35 minut ali dokler zobotrebec, zaboden v sredino, ne izstopi čist.
5 Pekač prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Za glazuro v čisti skledi vašega stoječega mešalnika, opremljenega z lopatico ali nastavkom za stepanje, zmešajte maslo in marmelado pri srednji hitrosti, dokler se ne združita. Mešalnik zavrtite na nizko in počasi dodajajte sladkor v prahu, dokler se ne združi. Mešalnik nastavite na srednjo stopnjo in mešajte 2 minuti, dokler ne postane gladka in kremasta
Ohlajeno torto premažite z glazuro.
Lahko pa si preberete na drugem prispevku kako si pripraviti Matcha latte za osvežitev.
